Clicky

U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De avontuurlijke Veluwezoom!

Het heuvellandschap bij Arnhem is ontstaan in de voorlaatste ijstijd (250.000 tot 175.000 jaar geleden). Het landijs kwam vanuit Scandinavië en stuwde een enorme massa zand, klei en stenen voor zich uit. Nog altijd vind je bij Arnhem heuvels tot 80 meter hoogte!

Water dat in een ver verleden als regen op de noordelijke Veluwe neerdaalde, komt hier als zuiver bronwater omhoog. De middeleeuwers lieten dit water door kunstmatige beken stromen. Zo dreef men koren-, papier- en runmolens aan. De beken in het gebied herinneren nog aan deze periode.

Buitenhuizen en Slag om Arnhem

In de 18de en 19de eeuw verrezen hier vele buitenhuizen. De bijbehorende landgoederen werden ingericht volgens de romantische Engelse landschapsstijl. Doordat deze landgoederen de eeuwen hebben getrotseerd, is een prachtig wandel- en fietsgebied ontstaan.

In deze omgeving herinnert nog veel aan de Slag om Arnhem, van september 1944. Overal nog zijn de indrukwekkende herinneringen aan deze tragisch verlopen veldslag te zien.

De stuwwal bij Doorwerth. De haarspeldbochten geven aan hoe enorm het hoogteverschil is.De stuwwal bij Doorwerth. De haarspeldbochten geven aan hoe enorm het hoogteverschil is.

Zwerfkeien (uit de ijstijd) op de Oosterbeekse Pietersberg. Ze werden hier in de grond aangetroffen tijdens de bouw van een huis.Zwerfkeien (uit de ijstijd) op de Oosterbeekse Pietersberg. Ze werden hier in de grond aangetroffen tijdens de bouw van een huis.

Groen Arnhem. De natuur van de Veluwezoom begint al bij het Centraal StationGroen Arnhem. De natuur van de Veluwezoom begint al bij het Centraal Station

Spectaculair wandelpad bovenop de stuwwal bij HeveadorpSpectaculair wandelpad bovenop de stuwwal bij Heveadorp

Poort naar Landgoed de Duno . Nog goed is te zien hoe de 19de eeuwse landschaps-architecten speelden met contrasten tussen donker en licht.Poort naar Landgoed de Duno . Nog goed is te zien hoe de 19de eeuwse landschaps-architecten speelden met contrasten tussen donker en licht.

Het Saksenros in het gemeentewapen van Renkum. Het herinnert aan de tijd (rond het jaar 1000) dat de Saskische vorstin Adela van Hamaland hier heerste. Het Saksenros in het gemeentewapen van Renkum. Het herinnert aan de tijd (rond het jaar 1000) dat de Saskische vorstin Adela van Hamaland hier heerste.

Het veerpontje over de Neder-Rijn (Driel-Oosterbeek). De rivier vormde rond het begin van de jaartelling de Noordgrens van het Romeinse Rijk.Het veerpontje over de Neder-Rijn (Driel-Oosterbeek). De rivier vormde rond het begin van de jaartelling de Noordgrens van het Romeinse Rijk.

Een van de vele monumenten die de herinnering aan de Slag om Arnhem levend houden.Een van de vele monumenten die de herinnering aan de Slag om Arnhem levend houden.

Het 1000-jarige kerkje in de Oosterbeekse uiterwaarden. In de lindeboom is een granaatinslag uit de Slag om Arnhem te zien.Het 1000-jarige kerkje in de Oosterbeekse uiterwaarden. In de lindeboom is een granaatinslag uit de Slag om Arnhem te zien.